Deurne – Rivierenhof

Het Rivierenhof in Deurne

Dit provinciaal park is ontstaan uit twee middeleeuwse landbouwuitbatingen, ‘Hooftvunder’ (thans het Sterckshof) en ‘ter Rivieren’ waarvan de geschreven bronnen teruggaan tot begin 16° eeuw.  Er waren tal van eigenaars in de loop der tijden maar de twee voornaamste waren toch de Sociëteit der Jezuïeten van Antwerpen en de familie Cogels. In 1921 werd het domein aangekocht door de provincie en opengesteld voor het publiek in 1923.  Het huidige domein heeft een grootte van ongeveer 132 hectare en is bedoeld voor zachte recreatie.

Het domein heeft rond het neoclassicistische kasteel zijn parkuitzicht behouden. Je vindt er  mooie beukendreven rond de spiegelvijver, een groot beukenbos achter het kasteel en richting Sterckshof een Engelse landschapstuin. In de spiegelvijver voor het kasteel zwemmen grote karpers en in de beukenbomen kan je eekhoorntjes spotten.

Als je deze strakke parktuin verlaat en ‘afdaalt’ naar de schijnvallei  kom je in een verzorgde wildernis waar de natuur schijnbaar zijn gang kan gaan.  De wandelpaden aan de waterkant zijn hier afgezoomd met adderwortel en moerasspirea en water minnende  boomsoorten zoals  wilg, zwarte els, zwarte populier , kornoelje en moerascipres.

In het moerasgedeelte, tussen de verkeerstuin en de vroegere roeivijver, groeien bijna uitsluitend wilgen en zwarte els en aan de waterkant vindt je een overvloed aan smeerwortel, watermunt en moerasvergeet-me-nietje.

Als je verder gaat richting Rugggeveldlaan kom je een vochtig hooiland tegen waar behalve verscheidene  grassoorten ook enkele boterbloemsoorten en vooral ’s zomers de kleine ratelaar volop bloeit.

En de dieren?  Ja als je alleen bent en heel rustig kan je konijnen en eekhoorntjes zien.  ’s Morgens vroeg heb je kans om een vos te bespeuren. Wat vogels betreft die zijn bijna niet op te noemen, van het kleine goudhaantje over het roodborstje en de houtduiven tot de grote kraai.  De specht hoor je regelmatig roffelen en nu en dan zie je een boomklever op de stam van een boom lopen.

Het Rivierenhof is een ideale plaats voor een dagje ontspanning met het gezin of gewoon een rustige wandeling maar ook de natuurkenner vindt hier zijn gading in de diverse fauna en flora.

Deze kaart kan helpen om er de weg naartoe te vinden.

Het Rivierenhof ligt ver buiten het VELO-netwerk.

Openbaar Vervoer

Tram 10, alsook bussen 410,411,412,414 rijden via de Turnhoutse Baan.

Bus 33 rijdt langs de Sterckhofslei.

De volledige wandelkalender van het Rivierenhof kan u hieronder oproepen:
www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/rivierenhof/kalender-rivierenhof.html