Deurne – Bremweide

Een groen eiland in het district Deurne, grenzend aan Wijnegem en Schoten.  Het ligt naast het Bosuilstation en grenst aan het beschermd landschap Ertbrugge.  Perfect voor zonnekloppers, jeugdverenigingen, hondenliefhebber, sportliefhebbers en natuurvrienden. Het is 33 ha groot.  De naam verwijst naar de oorsprong van het gebied met stuifzandduinen waarop brem en heide aanwezig was.

De Bremweide werd in 1970 aangelegd op een autokerkhof, stortplaats, oude bunkers.  Het afval werd met een bulldozer op grote hopen gestapeld, bedekt met grond en dicht beplant met bomen en struiken zoals Amerikaanse vogelkers, grauwe abeel, lijsterbes . Het werd aangelegd door de wereldberoemde  landschapsarchtitect Jacques Wirtz. De ontwerper is erin geslaagd om de parkbezoekers de illusie te geven ergens anders te vertoeven, door te werken met grote open ruimten zonder aangelegde wegen of infrastructuur. Het park doet denken aan de Engelse landschapsstijl en is door zijn natuurlijke karakter een uitgelezen plekje om tot rust te komen. Er is een prachtige waterspeeltuin.

Je vindt er jacobskruiskruid, grasklokje, gevleugeld hertshooi, pinksterbloemen, bosanemoon, speenkruid, ratelpopulier.

Ook zoogdieren zoals eekhoorns, konijnen en vele muissoorten zijn aanwezig. In het voorjaar vallen honderden kleine hoopjes zand op waar o.a. de grijze zandbij haar nest maakt. Met een beetje geluk vind je meikevers, junikevers, spinselmotten, merels, heggemussen en zwartkoppen.

In de herfst is het ook een paddenstoelparadijs met o.a. gekraagde aardster, vliegenzwam, panteramaniet.

Deze kaart kan helpen om er de weg naartoe te vinden.

De Bremweide ligt ver buiten het VELO-netwerk.

Openbaar vervoer

Bus 19.

Tram 5 komt langs via zowel de Ter Heydelaan als de Ruggeveldlaan.