Antwerpen – Nachtegalenpark

Samen nog een goed 96 ha groot, vormt het Nachtegalenpark een groene oase aan de rand Antwerpen. Het bestaat uit 3 domeinen. De parken Vogelenzang, Middelheim en Den Brandt waren ooit het bezit van enkele voorname families.
Deze gronden waren in de loop der tijden geëvolueerd tot buitenverblijven voor wie de stad wou ontvluchten, de zogenaamde ‘hoven van plaisantie’. Het stadsbestuur kocht de kasteeldomeinen in 1910 en stelde ze open voor het publiek.

In het park Middelheim is het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst te bezoeken. Park Vogelenzang met grote grasvelden, een speeltuin, een melkerij en een klein dierenpark is een druk bezocht familiepark. In Hortiflora werden historische tuinen ingericht, de Dodoens- en Rubenstuin, midden een grote collectie bomen en heesters aangeplant in een groene gordel. Dit wordt nu ook ingepalmd door het openluchtmuseum voor tijdelijke tentoonstellingen. De historische tuinen verloren hiermee hun plantencollecties.

Park Den Brandt is het meest gevarieerd groengebied. Een strakke Franse tuin spreidt zich uit ter ontvangst voor het kasteel. Achteraan loopt het over in een Engelse landschapstuin met grasvelden met solitaire bomen en kronkelende paden, een vijver met doorkijk en een bos met brede wandelwegen. Verder botst je nog op twee grote commandobunkers, stille getuigen van W.O. II. Thans zijn er heel wat beheerswerken die het park zijn oude glorie moeten helpen terugvinden.

Deze kaart kan helpen om er de weg naartoe te vinden.

Er zijn meerdere ingangen voor elk van de drie deelparken.

Er is parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s.

Het dichtstbijzijnde VELO-station is 031 Wezenberg.

Openbaar vervoer

Bus 17 stopt 2 maal in de Eglantierlaan: dicht bij het kruispunt met de Beukenlaan (Dikke Mee) alsook ter hoogte van de Della Faillelaan.