Antwerpen – Hof van Leysen

Het Hof van Leysen is met zijn 2 ha het kleinste Provinciaal Domein van Antwerpen.

In de zestiende eeuw maakte het Hof van Leysen deel uit van de gronden ‘De Lei’, nog buiten de stadsvesten. Gilbert Van Schoonbeke kocht er een deel van en maakte er de eerste verkavelingen  in 1546. Dwars door het domein trok hij een weg, de Markgravelei. Hierlangs kwamen de buitenhuizen van de gegoede stedelingen evenals hovenierswoningen te liggen.

Het Hof van Leysen is ontstaan door samenvoeging van enkele familiedomeinen, waarvan de landhuizen werden afgebroken in de 20e eeuw. Zo ontstond een park eind jaren 60 dat  door het Antwerpse provinciebestuur werd aangekocht. Een groot deel van het terrein werd  toegewezen aan de drinkwatermaatschappij Pidpa en aan de horecaschool Piva. Twee hectaren werden gereserveerd voor openbaar groen, een speeltuin en een blindentuin.

Middenin het Hof van Leysen ligt het Torenhof als een schiereiland. De toren ervan is geklasseerd en wordt ook de Annonentoren genoemd, naar de Italiaanse familie Annoni. Het is het geboortehuis van de Vlaamse schrijfster Maria-Elisabeth Belpaire. Sinds de renovatie in 1984 biedt dit gebouw onderdak aan het “Centrum voor leerlingenbegeleiding – provincie Antwerpen.

Dit park is een verrassende groene zone. Overbekend bij de buurtbewoners, die er niet zelden een feestje organiseren, maar veel minder bij andere Antwerpenaren.

Het park heeft twee gezichten: vooraan enkele groene weides met een druk bezochte speeltuin en achterin een stuk oud bos dat veel betreding moet doorstaan.

Maar je vindt er nog allerlei bosplanten zoals daslook, bosanemonen, bleeksporige bosviooltjes, kraailook. In de herfst vindt je er dikwijls paddenstoelen zoals de biefstukzwam, geelwitte russula, schubbige bundelzwam. Ook is dit gebied een oase voor allerlei vogels, zoogdieren.

Het tuintje in het Hof van Leysen dat vroeger bekend stond als de “blindentuin” is nu  nog steeds een ervaringstuin, met plantenbakken op tafelhoogte waar geroken en gevoeld mag worden. Het plantenaanbod is wel sterk verminderd nu het toegankelijk is  voor iedereen.

Alle parkbezoekers van het Hof van Leysen komen er  genieten van dit mooie streepje natuur.

Deze kaart kan helpen om er de weg naartoe te vinden.

Er zijn meerdere VELO-station in de buurt:

089 – Hof van Leysen * 088 – Van Trierstraat * 029 – Lozana

Openbaar vervoer.
Bussen 30 & 34 stoppen aan de Sint-Laurentiuskerk, rechtover het park.

Bus 22 en trams 2 & 6 stoppen op de Van Rijswijcklaan, ter hoogte van de Markgravelei.