Antwerpen – Stadspark

Wie kent nu niet dit driehoekig park, 11,4 ha groot, midden in de stad gelegen? Het wordt begrensd door 3 verkeersdrukke leien die de namen van grote Vlaamse kunstschilders dragen: Van Eyck, Rubens en Quinten Matsiijs.

Ieder vind er zijn gading, van jong tot oud. Je kan er wandelen, lopen, spelen, skaten, rusten en zelfs fietsen wordt er toegelaten. Soms loop je elkaar zelfs in de weg, maar het was ooit anders.

Toen het einde 19de eeuw aangelegd werd was het een nieuw concept, een promenade park waar je kon wandelen en je laten zien. Er werden concerten gegeven van op het kiosk dat nu plaats gemaakt heeft voor het  skateterrein naast de speeltuin.

Het mocht een mooi romantisch park zijn met een prachtig decor zoals men het toen nog begreep. De tuin werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. Een hele collectie bomen vond er zijn standplaats. De vijver trok alle aandacht met een prachtige hangbrug en een imitatiegrot ernaast. Van op de  ‘brug van Keilig’ heeft men nog steeds een prachtig zicht en waant men zich even ver van alle stadsactiviteiten.

Op de oevers die nu nog gedeeltelijk beschermd worden van betreding kan een natuurlijke flora zich ontwikkelen. Een groot aantal bomen van de vroegere collectie hebben het overleeft en men kan er talrijke soorten bewonderen, voornamelijk vele exoten die ooit zo uitgezocht werden.

Talrijke beelden getuigen nog van die vroegere sfeer naast een heel indrukwekkend oorlogsmonument van Edw. Deckers.

Deze kaart kan helpen om er de weg naartoe te vinden.